Alkollü Olarak Yapılan Kazada Sigorta Ödemesi


Karayollarında meydana gelen kazaların birçoğunda sürücülerin alkollü olması durumunun söz konusu olduğunu sıkça görürüz. Kişinin zihinsel ve fiziksel fonksiyonlarını olumsuz etkileyerek trafikte araç kullanımını büyük ölçüde zora sokan alkol kullanımı nedeniyle meydana gelen kazalar hem mal hem de can kaybıyla sonuçlanabilmektedir. Bu kapsamda ortaya çıkan hasarın tanzimi ile ilgili olarak ise akıllarda sorular mevcuttur. Alkollü araç kullanımı neticesinde bir kaza meydana geldiğinde, kişi zorunlu trafik sigortası ve kasko sahibiyse hasarı tanzim edebilir mi sorusuna bu yazımızda yanıt arayacağız.

ALKOLLÜ SÜRÜCÜ HASARA NEDEN OLDUĞUNDA SİGORTA ÖDEMESİ

Alkol kullanmak suretiyle trafiğe çıkan ve hasara neden olan kişilerin sigortaya başvurmaları durumunda ödeme alabilmeleri mümkün değildir. Çünkü alkol kullanımı nedeniyle ortaya çıkan kaza hem sigorta poliçelerinde, hem de Yargıtay içtihatlarında teminat dışı olarak kabul görmektedir. Bu nedenle de alkollü araç kullanım sebebiyle hasara neden olan kişilerin sigortaya başvurarak hasar bedeli talep etmesi sonucunda karşılaşacakları sonuç olumsuzdur, çünkü sigorta bu hasarı karşılamayacaktır.

Bu süreç sonrasında birçok sürücünün mahkemeye başvurduğu da görülür ancak ilgili kaza eğer ispatlanmış bir şekilde alkollü araç kullanımından kaynaklanıyorsa, mahkeme davayı düşürecektir. Bu noktada özellikle avukatlara önemli bir görev düşmektedir. Avukatlar, müvekkillerini bu tip bir dava açmamaları gerektiği yönünde bilgilendirmelidir. Çünkü Yargıtay kararıyla da alkol nedeniyle doğrudan doğruya meydana gelen trafik kazalarının hasar bedelinin sigorta tarafından karşılanmayacağı açıkça belirtilmektedir. Avukat, müvekkilini bu konu ile ilgili olarak bilgilendirip mutlaka gözetim tutanağı doldurmalıdır. Müvekkil yine de mahkemeye gitmek istiyorsa bu tutanak sonrasında dava açılabilir ancak tespit neticesinde davanın düşeceği bilinmelidir.


ALKOLLÜ TRAFİĞE ÇIKMAMAK

Alkol kullandıktan sonra trafiğe çıkılmaması gerekir. Hem kendi hem de çevrenizdeki canlıların hayati tehlikeye girmemesi ve ciddi hasarların meydana gelmemesi için alkollü olarak araç kullanılmamalıdır. Bilhassa sigortanın alkol nedeniyle meydana gelen kazaların hasar bedelini karşılamaması da yine bu durumun önüne geçmek için yapılan caydırıcı bir uygulamadır. Yani eğer alkol kullanıp kazaya sebebiyet verecek olursanız, bu durumda bütün maddi ve manevi mesuliyet sizindir.

HEMEN TEKLİF ALMAK İSTİYORSANIZ BİZE SORUN!

BENZER İÇERİKLER
Yorum Yap